January 5, 2015

'Small Talk' - Ayakustu Sohbetlerin Ustesinden Gelmek Icin 7 Yontem

  5 comments    
categories: ,
Hem is hem sosyal hayatimizda pek cok okazyon sebebiyle tanimadigimiz kalabalik insan gruplariyla bir araya geliyoruz. Bazen konferanslar, toplantilar, seminerler, bazen kurslar, dersler, bazense davetler ve dugunler olabiliyor. Bu tur durumlar,  sosyallesmek ve network yapmak icin bir firsatken, tanimadigi kisilerle sosyallesmekte, tanismakta veya 'small talk', yani ayakustu sohbeti yapmakta zorlananlar icin de stres haline gelebiliyor. Kimileri, cok kolay sohbet baslatabilir ve tanimadigi kisilerle yarim saat icinde tanisikligi ilerletebilirken, benim gibi havadan sudan konusmayi pek beceremeyen ve dogrudan konuya gecmeyi daha cok tercih edenler icin icin ayakustu sohbetleri cok daha zor birseye donusuyor. 0'dan 10'a kadar bir puanlama yapacak olsam, ben buyuk ihtimalle 6-7 civarinda sayilirim, ama gelismek icin cok alanim oldugunu dusunuyorum. Her halukarda, benden cok daha zor durumda olup katildiklari etkinliklerden tek kelime etmeden ayrilan ve hatta cesaret edemedigi icin bu tur ortamlardan kacinan cok kisi var. Pek cok kisiye faydali olacagini dusundugum icin, hem kendi gozlemlerim, hem de konuyla ilgili yaptigim arastirmalari derledim, 'ayakustu sohbetleri'yle basa cikmak icin 7 yontemi ozetledim:
Ayakustu sohbetlerinin ustesinden gelmek, yeni kontaklarla aranizda mini bir bag olusturmak icin, daha onemli sohbetlere on ayak olmasi icin (cunku bu havadan sudan sohbetleri her ne kadar sevmesek de, onemli konusmalar bu konusmalarin arkasindan geliyor) ve hatta yeni arkadaslar edinmek icin kritik. Her konusmanin arkasindan yeni bir dostlugun veya ortakligin tohumlari atilacak diye birsey yok elbette, ancak bu sohbetler sayesinde tespit edeceginiz ortak bir takim ilgiler, beceriler ve baglantilar sayesinde tekrar iletisime gececek konularin kesfedilmesi ve irtibat yaratilmasi oldukca onemli.


1. Sorular sorun. Cevabi 'evet/hayir'dan daha uzun ve ucu acik, hikayelerle cevaplanan sorular konusmalari baslatir. Karsinizdaki kisiye, kendileriyle ilgili birden fazla cumle ile cevaplayabilecekleri sorular sormaniz, sizin de onlarla ilgili fikir edinebilmenizi, yorum yapabilmenizi ve konusmayi baska sorular veya orneklerle devam ettirebilmenizi saglar.
Mesela:
-"Etkinlikle baglantin nedir?"
-"Calistigin sektore nasil girdin?"
-"Sektorundeki gelismelerle ilgili ne dusunuyorsun?"
-"Yaptigin isle ilgili ilginc buldugun seyler nedir?'
...

2. Aynalama yapmayin. Ozellikle tanimadigimiz insanlarla sohbet ederken, konu mutlaka havaya suya gelir. "Bu ara da havalar cok soguk", gibi. Genelde verilen cevap da, "Evet, hakkaten cok soguk", gibi birsey olur ve konusma orada kilitlenir. Karsinizdaki kisiye hep katilmak zorunda degilsiniz, muhalefet olun veya alakasiz bir konuyla baglayin. "Evet soguk gercekten, ama boyle havalarda yapilacak harika aktiviteler var. Ben x,y,z'den cok keyif alirim mesela. Senin de bunlar gibi soguk mevsimde yapmayi sevdigin aktiviteler var mi?", gibi. 

3. Konusmaktan zevk aldiginiz konulari onceden bilin. Bazen tanimadiginiz kisiyle baslatmaya calistiginiz sohbetler birkac dakika icinde sikici bir hal alabilir ve zorunluluktan yapildigi bellidir. Birisiyle konusma baslatmadan once siz eger kendi keyif aldiginiz konulari bilirseniz, en azindan sizi mutlu eden konulari birer birer konusma sirasinda yonlendirebilir ve ortak bir alan olup olmadigini diye kesfedebilirsiniz.

4. Gozlem yapin. Bulundugunuz ortamda, sosyallesmeye gecmeden once etrafi gozlemleyin. Konuklari, dekorasyonu, yemekleri, muzigi fark edin. O an, hic tanimadiginiz insanlarin oldugu bir ortamda, ortak oldugunu bildiginiz tek paylasiminiz bulundugunuz etkinliktir. Dolayisiyla, sohbet baslatmadan once yaptiginiz gozlem, size konusacak yeni konular verecektir. 

5. Pozitif yaklasim herseydir. Eger biraz sonra yapacaginiz kisa sohbetin ne kadar gereksiz oldugundan baska birsey aklinizdan gecemiyorsa, emin olun bu karsinizdaki kisiye de yansiyacaktir. Zorunluluktan ve ortamin sosyallesmek konusunda uzerinize yarattigi baskidan dolayi biriyle sohbet etmeye calisirsaniz bu yuzunuzden okunur ve hissedilir. On dakikalik havadan bir sohbetin size bir sonraki musterinizi getirmeyecegini bilemezsiniz. Yani belki de hic gereksiz degil, aksine cok gereklidir. 

6. Ilginizi konustugunuz kiside olsun. Birisiyle konusurken, karsinizdaki insanin surekli omzunuzun uzerinden baska bir yerlere bakmasi veya her 10 saniyede bir kapidan kimin girip ciktigini izlemesi kadar rahatsiz edici birsey olamaz. Havadan sudan da olsa, karsinizdaki kisiyle yaptiginiz sohbeti onemsediginizi gostermek onemlidir. Kapiyi izlemek istiyorsaniz, kapiyi tek basinayken izleyin. Birisi sordugunuz sorulara cevap verirken degil. Gozlerine bakin ve ilginizin onda oldugunu gosterin. 

7. Iltifat etmekten kacinmayin. Konusmaya basladiginiz kisiyle ilgili on bilgiye sahipseniz, bu sizin icin yorum yapacak bir alandir. Ornegin meslegindeki basarilarini, yayinladigi makaleyi veya sosyal medyada paylastigi bir fotografin ne kadar guzel oldugunu soylemek, karsinizdaki kisinin gurununu oksar. Belki kariyer hedefiniz karsinizdaki kisiyle ortusuyor ve iltifatla baslattiginiz tatli bir sohbet, ornek alabileceginiz bir takim ozellikleri daha detayli dinlemeniz icin bir firsat yaratabilir. Konusacaginiz kisiyi hic tanimadiginizda ise, uzerindeki giysi veya bir aksesuara bile iltifat edebilir ve ornegin yesil rengi ne cok sevdiginizden veya tam oyle birseyi aradiginizdan ve nereden aldigindan bahsedebilir ve olumlu bir sohbet icin ilk adimi atmis olursunuz. Ee ne demisler, tatli dil yilani deliginden cikartir. :)



5 comments:

  1. Final görüntüsü beni onikiden vurdu :-)
    Bunlar güncel ve işe yarayan üstelik uygulaması zor olmayan tüyolar.

    Sevdim :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sondaki GIF'e ben de bayiliyorum :-D

      Begenmene sevindim, sevgiler! ^^

      Delete
  2. Sanırım biz bu aşamaları çok iyi atlatmışız seminer gününde =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aynen! Her zaman uygulamak lazim :)
      Bir daha karsilasir miyiz dersin bir seminerde? :)

      Delete
    2. Umarım karşılaşırız=)

      Delete