September 3, 2014

Dugun organize etmek ince is

  No comments    
categories: ,
Bir dugunu basindan sonuna planlamak, gercekten dunyanin en ince isi olsa gerek. Bir yandan cok keyifli, insanin hayatinda yasayacagi nadir sureclerden birisi. Bir yandan da cok mesakatli ve yorucu. Hatta tabiri caizse, bence tam cakallik gerektiren bir is. 

Inanilmaz cok opsiyonla sarilisiniz bir defa. Her koseden baska bir fikir, her tasin altindan hizmet almaniz gereken yeni bir firma cikiveriyor karsiniza. Tam bir proje yonetimi. Eger bu alanda tecrubeniz varsa, ne mutlu size, cunku her adimi bir task haline getirip birbirine baglayip coze coze ilerleyebilirsiniz boylelikle (biz sanirim buna yakin yaptik). Tabii butceniz icinde kalmaniz ne kadar mumkun olur, o ayri bir konu.

Daha once, cok az sayida dugune katilmis birisi olarak, bu ise girisince oturup saglam bir arastirma yaptim her konuda. Nasil organize olunur, ne gereklidir, ne zaman ne yapilir, nereden alinir, hangi firmalar vardir vs. Bir ornekle ilerleyecek olursak, gelin cicegi ve damat yaka cicegini ele alabiliriz. Normalde cicek cicekcide yaptirilir diye dusunebilirsiniz. Ama yok, artik cok farkli, siradisi, butik isler yapan kucuk kucuk birsuru firma/kisi var. Instagramdan, pinterestten bakan herkes hayran, birbirine tavsiye etmeceler falan. Evet hakikaten cok guzel, normal mahalle cicekcisinin aklina gelmeyecek modeller uretiyorlar, her geline farkli buket oluyor, sende olan baskasinda olmuyor falan fistik. Ama gel gelelim, fiyatlar da bir o kadar butik. 400-500'ler ve uzerini falan konusuyoruz, oyle diyelim. Bu fiyatlari acimasizca soyleyenlere lafim: n'olur bir dugun yapin da gorelim. Dugun sahiplerinin o kadar cok masrafi var ki zaten hali hazirda, piyango vursa da kurtulsak modunda geziyorlar mutemadiyen.

Davetiye bakiyorsun sonra; dergilerde, sosyal medyada surda burda tavsiye edilen firmalarda kendin bir tasarim yaptirmak istersen adedi 6-7 TL civarinda, zarf haric. Tanesi 6 liradan, 200 davetiye bastirsan 1200 TL eder. Bir de zarflari ekle falan, hadi 1500 yapalim cok da abartmadan. Biraz fazla arastirir da bizim gibi sansiniza super bir davetiyeci bulursaniz (daha sonra calistigimiz firmalarin detaylarini paylasmayi planliyorum), adedini 1-2,5 TL bandinda bulmak mumkun. Sac makyaj deseniz, 1500'ler, 2000'ler falan duyuyorum. Sanirsiniz gelinlerin kafasina komple yeni sac yapilacak. Normal gunde yapilan topuzun biraz daha bol spreylisini yaptiriyorsun aslinda o gun. Uzerine de takmasi oldukca kolay, tarakli bir duvak geciriliyor cogu zaman. 30-40 dakkalik is, oldu mu sana birkac saatlik pahali mi pahali bir olay.
Balonun 10 tanesi 100 TL, 3-4 cesit bonibon lolipoptan olusan bir seker masasi 500 TL,  6 saatlik arabasi 600 TL, vs, vs, vs.

Bu cok enteresan bir sektor olmus; her tanistigin insan bir gecirme halinde gibi hissediyorum acikcasi. Tamamen genel yaziyorum, hicbir yere ozel degil sozlerim. Ama artik her an nereden kaziklanacagim modunda bakiyorsun etrafa. Acaba bu verecegim para bu ise deger mi, daha bakmali miyim, daha iyi pazarlik edebilir miyim diye kafandan yuz bin soru gecip biraz paranoyak ve gitgelli bir hale burunuyorsun.

Ve, konuyu bagliyorum. Kendi isini yapmak isteyen insanlar icin bence bu sektoru kesinlikle dusunebilir. Bir venture capital sunumunda dinlemistim; firma, yatirimlarini genel gecer veya  dalgali sektorlere degil de, ekonomiden, siyasetten etkilenmeyecek, surekliligi olmak zorunda olan sektorlere yapmayi tercih ediyordu. Gida ve saglik gibi. Dusununce, dugun sektoru de oyle bir sektor. Sonucta insanlar cok major bir savas veya sadece bir cinsi etkileyen bir salgin hastalik falan gibi ucuk bir durum olmadigi surece hep evlenecekler ve hep bu cercevede ihtiyaclari olacak. Yani sektor iyi, bol is de var, ama n'olur girecekseniz de bu kadar ucmayin, evlenenlerin de kazanci sinirsiz degil, bu gercegi de unutmamak lazim.

0 comments:

Post a Comment