January 22, 2015

Evde Kek Kokusu Var: Pekmezli Havuclu Kek

Evi ev yapan, size ozgu kilan ve yillar icinde evinize gelenlerin gozunde sizinle ozdeslestirdikleri bir takim seyler var bence. Kimi evlere girdiginizde soguk bir hava vardir mesela, sanki cok misafir girmemis, cok anisi olmamistir. Kimi evler ise sicaciktir, davetkardir, rahat hissettiginiz ve misafir olmaktan mutlu oldugunuz yerlerdir. Bir evin kokusu benim icin en onemlisi, cunku koku hafizasi cok guclu birsey ve burnunuz bir kokuyu aldigi anda sizi alip eski bir aniniza goturebilir. Mesela annenizin evine girdiginizde aldiginiz bir koku, sizi alip cocuklugunuzda karli bir gune tasiyabilir.

Benim icin annemin evindeki havuclu tarcinli kek kokusu, babaannemin evindeki bazlama kokusu ve anneannemin evindeki kaynayan sut kokusu (bir sutlac yapar, boylesini hicbir yerde yiyemezsiniz) cok ozeldir mesela. Hafizama kazinmis, guzel anilara goturen kokular. Ben de kendi evimden boyle kokular eksik olmasin, eve girerken burnumuz bayram etsin, o gun canimiz sikkinsa bile eve adim atar atmaz yuzumuzu guldursun, misafirlerimizi merak ettirsin istiyorum. Bu yuzden yapmayi en cok sevdigim, o gunku moduma gore kafadan uydurup aklima esen malzemeyle denemeler yapabildigim ve cay veya sutun yanina oldugunda yeme de yaninda yat cinsten olan bir lezzeti, evden eksik etmemeye karar verdim. Haftada veya iki haftada bir (henuz karar vermedim), farkli bir kek deneyip tarifini paylasacagim. Bugunun denemesi, pekmezli ve havuclu kek. Sekeri az, pekmezle tatlandirilmis bir tarif. Cok hafif ve saglikli, fakat cok tatli olmuyor, aklinizda olsun. 

Malzemeler: 
1 su bardagından biraz az pekmez
1/2 - 1 su bardagi kadar kahverengi seker (ne kadar tatli olmasini istediginize bagli)
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yag
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Kıvamına gelene kadar un (3 su bardağı kadar)
Yarım su bardağı kadar süt
1 su bardağı rende havuç
1 tatlı kaşığı tarçın
1 cay bardagi kadar dovulmus ceviz

Yapılışı:
Pekmez, seker ve yumurtalari guzelce çırpın (cok tatli aramam derseniz tamamen sekersiz de yapabilirsiniz). Sivi yagi ve sütü koyup yeniden karıştırın. Daha sonra sırasıyla vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip iyice çırpın.  Ardindan havucu, tarçını ve cevizi ekleyip son defa karistirin ve tamamlayin. Kek kalıbınizi yağlayin, kek karisiminizi guzelce dagitin ve 175 derece firinda 40-45 dk arasi pisirin. 

Afiyet olsuun!


2 comments:

  1. Elif, oldukça güzel görünüyor. Eminim tadı da güzeldir. Keke anlam katmana da ayrıca sevindim. :)
    Afiyet olsun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkurler Ersin; kekin kokusu da, yemesi de mutluluk bence :)

      Delete