January 20, 2015

Kendime Ev Temizligi Hediye Ettigim Bir Yastayim: 27 Yasima Kadar Ogrendigim 27 Sey

  1 comment    
categories: , ,
Kendime ev temizligi hediye ettigim bir yasa girdim bugun ve hersey gayet guzel!

Tam bir "20'li yaslarin ikinci yarisi" konulu Buzzfeed geyigi gibi oldu (ne demek istedi?), ama evet, evimizin temizlige ihtiyaci vardi ve bugun kendime bunu hediye etmis oldum ve yeni bir canta veya bluz veya X birsey almaktan cok daha mantikli geliyor. Iste bu 'mantikli gelme' durumu, sanirim soz konusu yas alma halinin getirdigi olgunluk olmali. 'Buyumek istemiyorum' diye isyan ettigim anlari inkar edecek degilim elbette, ama her ne kadar klise olsa da, her yasin bir guzelligi var iste. Her yasim bana bambaska seyler getirdi, goturdu ve ogretti. 26, bircok sebepten dolayi mukemmeldi, cilgindi ve aklimin ucuna gelmeyecek, hayal bile etmedigim bir dolu sey yasadigim bir yasti. Kimbilir henuz hayalini bile kurmadigim neler beni bekliyor 27'de. Sabirsizlikla bekliyorum!
27 yasima kadar ogrendigim 27 sey neydi peki?

1. Kendinize acimasiz olmayin. Hatalar yapmis ve yapacak olabilirsiniz, ama bu dogamiz geregi olmasi gereken birsey ki, ders cikaralim, birseyleri degistirelim, iyilestirelim. Once kendinizi sevin ki, baskalari da sevebilsin. Zaman taniyin, baskalarina gosterdiginiz anlayis ve sabri kendinize de gosterin. 

2. Su akip yolunu buluyor ve zamanla hersey duzeliyor. Oldurecegini sandiginiz acilar, basarisizliklar ve uzuntuler mutlaka bir gun geciyor. En zor zamanlarin ve inislerin mutlaka cikisi da var, biraz beklemek, olumluyu gorebilmek gerekiyor. Cikolatadan, romantik komedilerden ve sevdiklerinizden destek almak serbest. 

3. Sagliginiza dikkat edin! Genclik atesiyle korkusuzca ve futursuzca yiprattigimiz vucudumuz gercekten bir makinadan baska birsey degil. Iyi bakmaz, pislikle doldurur, hak ettigi bakimi ve ozeni gostermezsek, bir noktada motoru bozmaya basliyoruz ve hastaneleri favori adreslerimize ekliyoruz. Spor yapmak, sadece kilo vermek icin degil, hayatimizi duzene sokmak, vucudumuzu enerjiyle doldurmak, dinlendirmek, stresimizi azaltmak ve kendimizi ruhen beslemek icin de yapmamiz gereken birsey. Isten veya baska yorgunluklardan dolayi kilimizi kimildatmak, TV karsisindan kalkmak istemiyoruz veya sabah yarim saat erken kalkip yoga yapmak istemiyoruz belki, ama kaldirdigimizda kendimizi cok daha iyi hissedecegimiz ve uzun vadede kendimizi odullendirdigimiz kesin. 

4. Ailenizin kiymetini bilin. Hayatinizin her aninda, her mutluluk ve basarisizliginizda sorgusuz sualsiz arkanizda olacak olan kisiler onlar. Birlikte gecireceginiz her saniye cok kiymetli, cunku hep birlikte yaslaniyorsunuz ve malesef gecirecegimiz sureler sonsuz degil. Buyudukce aranizdaki iliski daha guclenecek, eskiden tahammul edemeyip birbirinize girdiginiz konulari simdi cok kolaylikla cozebilecek arkadas gibi kol kola verebileceksiniz. 

5. Hayatinizdan birilerini cikartmanizda sorun yok. Lisedeki gibi ne kadar cok arkadasiniz var, o kadar iyi diye birsey yok ve Facebook'ta binlerce arkadasiniz var diye kimse odul vermiyor, daha populer olmuyorsunuz. Kisitli olan vaktinizi, gercekten sevdiginiz, deger verdiginiz ve size deger veren kisilere harcayin. Sizi yoran, enerjinizi emen, her sesini duydugunuzda sitem etmek yerine mutlu olan, 'iyi ki aradin' diyenleri hayatinizda tutun. Mutluluk bulastiran bir avuc insan olsun yeter. 

6. Daha cok evet deyin, daha acik fikirli olun. Dinlemeye, ogrenmeye ve denemeye daha acik olun. Korkup kose bucak kactiginiz bir aktiviteyi yapmak icin belki de zaman gelmistir. Hic kayak yapmadiysaniz ve korkuyorsaniz mesela, bu sene yapin; cunku belki cok seveceksiniz. "Ben asla ... yemem" diye cocuklugunuzdan beri kendinize koydugunuz kurallari yikin, deneyin. Sevmezseniz, yine sevmeyin, yemeyin. Ama denemekten, evet demekten korkmayin. Evet demek size ne gibi firsatlar getirecek ve kendinizle ilgili yeni neler kesfedeceksiniz, merak etmiyor musunuz?

7. Herseye evet demeyin. Cevrenizden gelen taleplerin hepsini kabul etmek, aranizi iyi tutma endisesiyle yapmak istemediginiz seyleri yapmak zorunda degilsiniz. Istemediginiz birsey icin kendinizi zorlamayin, mutsuz etmeyin. Gerektigi zaman hayir deyin. 

8. Finansal durumunuzu anlayin ve yonetin. Calismak ve para kazanmak, hayatimizdaki bizi esas mutlu eden seyleri yapabilmek icin bir arac. Kazandiginiz bu parayi iyi yonetmek, kisisel veya aile butcesi konusunda bilgi sahibi olmak, sonsuza kadar carcur etmeyip, anlik suursuz kararlarla hareket etmeyip bilincli olmak, hem sinirli kaynaginizi daha optimal dagitmak, hem de maksimum verim almak icin (ekonomi 101) cok onemli. Ne kadar erkenden kendinizi bu konuda egitirseniz o kadar iyi. 

9. Trend, moda ve guzellik, medya tarafindan ici sisirilmis, bos kavramlar. "Kime gore, neye gore" sorusu, tam da bu konuya gore! Dergilerin, unlulerin "guzellik" dunyalari, tuketimi pompalamak icin yaratilmis soyut bir alem. Guzellik, insanin kendini iyi, saglikli, ozguvenli ve mutlu hissettigi halidir bence. En dar kotu giymek, en pahali cantayi takmak veya goz alici 'ombre'yi yaptirmak, size de biraz gereksiz gelmiyor mu?

10. Yemek yapmayi ogrenin. Cunku saglikli, tasarruflu ve rahatlatici! Ne demistik yukarida, saglik onemli. Ve 3 ogun disarida yiyerek bunu korumak hem cok zor, hem cok masrafli. Kendiniz, aileniz veya misafirleriniz icin birsey yapip sunabilmek da ayrica bir keyif. Mesela evinize kahveye gelen arkadaslariniza kek yapabilmek ve geldiklerinde evinizin mis kokmasi, yediklerinde begenmeleri, basit ama ne guzel seyler, degil mi? 

11. Hayaller icin gec degil. Yasimiz ilerliyor olabilir ama hicbir zaman gecikmis degiliz. Hayal kurun, uygulayin ve basaramamaktan korkmayin. Cunku basarisizlik dunyanin sonu degil, yeniden baslarsiniz.

12. Daha cok seyahat edin. Ucuzlayan ucak biletleri ve artan konaklama secenekleri, hem kendi ulkemizde, hem yurtdisinda gormedigimiz yerleri kesfetmemiz icin harika bir firsat. Insan en cok seyahat ederken ogreniyor. Okumak ve dinlemek bu noktada bence yetersiz, cunku insan okuyup duyduklarini unutuyor belki, ama bir ulkeye gittiginde sokaklarinda yururken nasil hissettigini unutmuyor. Kapadokya'da balondan gundogumunu izlerken hissettigin mutlulugu ve hayranligi, Isvec'te sokaka yururken her yerden gelen kahve kokularini unutmuyorsunuz mesela. 

13. Daha cok okuyun ve yazin. Ogrenmek, hic bitmeyen bir surec ve daha cok okuyup yazmak bunu destekleyen belki de en onemli faktorler. Ama bir yandan da, insanin kendini daha iyi dinlemesi ve kesfetmesi icin cok onemli. Iyi bir okur olmak, iyi yazmayi sagliyor ve yazmak, kendinizi ifade etmenin en iyi yontemlerinden biri. Sadece kendiniz icin bile olsa, yazmak zihninizi dinc tutuyor, gelistiriyor ve birseyleri kayit altina almis oluyorsunuz. 

14. Network yapin ve sosyal medyayi akillica kullanin. Dunya genelini kapsayan bir istatistige gore, islerin %70'i networking sayesinde bulunuyor ve referansli olan adaylar %55 daha hizli ise aliniyor. Daha cok insan taniyin, profesyonel bir bag kurup, iliskinizi tekrar iletisime gecebilecek seviyede tutun. Is icin olmasi sart degil; bir yere gittiginizde, bir sorunuz oldugunda da cevaplayabilecek, danisabileceginiz kisiler tanimak cok buyuk bir avantaj. Universiteden sonraki ilk yillarda cok onemsemedigim birseydi, ama yeni yeni bunun ne kadar onemli oldugunu fark ediyorum. 

15. Mutlu olmadiginiz seyleri degistirin ve sizi mutlu eden seyleri daha fazla yapin. Evet, bu kadar basit. Hayatinizda sizi mutsuz ettigini bildiginiz seyler varsa, yapabilecek gucunuz ve zamaniniz oldugu surece degistirin. Yatak odanizin rengini sevmiyor musunuz, boyayin gitsin. Sevdiginiz seylere ise daha fazla zaman ayirin. Mesela beni yazmak cok mutlu ediyor, daha cok yaziyorum. Tarhana corbasi icmeyi seviyorum, daha cok pisiriyorum. :) Basit seyler.

16. Kendinize gulebilmeyi ogrenin. Hatalariniza ve eksiklerinize gulebilmek, kendinizi kabul etmektir. Hayati asiri ciddiye alip kendinizi germeyin. Ister istemez zaten birsuru problemle ve gundelik sikintilarla bogusuyoruz. Daha fazla stres yaratmaya ve kendimizi bunaltmaya gerek yok. Hata yapinca, diliniz surcup yanlis birsey soylediginizde bosverin utanmayin, baskalariyla birlikte siz de kendinize gulun. 

17. Kendinize zaman ayirin ve simartin. Yalnizliktan pek cogumuz korkuyoruz veya hemen sikiliyoruz. Ustune ustluk, kendi basina sinemaya gitmeyi, merak ettigimiz bir kafede kendimize bir kahve ismarlamayi eziklik olarak hissettiren bir toplumdayiz. Oldum olasi anlamadim kendi basina sinemaya gitmenin neresinin eziklik oldugunu... Bence aksine, ozguvenli ve guzel birsey. Insanin bazen kendini dinlemeye, sessiz bir gun gecirmeye, simartip bakima girmeye, neyden keyif aliyorsa onu yapip yenilenmeye ihtiyaci oluyor. Bunu yapmak icin kendinizi ozgur birakin. 

18. Arkadasliklariniza sahip cikin. Yillar icinde bircok kisiyle tanisiyor ama bir avuc insanla kalici dostluklar kuruyorsunuz. Zor zamanlarinda yanlarinda olun, daha cok paylasin, fikir alin, birbirinizden ogrenin ve anilar biriktirin. 

19. Sevmekten ve sevdiginizi soylemekten korkmayin. Ailenize, arkadaslariniza, hatta hayvanlariniza ve ciceklerinize de :) Hicbir maliyeti ve zahmeti olmamasina ragmen, sevgi sozcukleri insanlarin cok cimri davrandiklari seyler nedense. Cicek cocuk gibi bir yorum olacak bu, ama sevgi besleyicidir ve bulasicidir. Sevin ve soyleyin, hem kendinizi, hem sevdiklerinizi mutlu edin, iyi hissettirin. Bu arada Tarcin'a ve ciceklerime de onlari sevdigimi soyluyorum ve bence onlar da beni seviyor, cunku Tarcin'in gozlerime bakisindan, patisiyle elimi tutusundan ve orkidelerimin de sevgime karsilik cicekler vermesinden bunu goruyorum. 

20. Kendinizi baskalariyla kiyaslamayin. Ne kariyer olarak, ne fiziken, ne becerileriniz ne de iliskileriniz konusunda. Farklisiniz, farkli seyler yasadiniz, gordunuz, ogrendiniz ve dolayisiyla farkli noktalardasiniz. Bir baskasinin yaptigi sizin icin bir kistas degil. En iyi rekabet kendimizle yaptigimiz yaristir. Neredeydim, neler yapabilirim, neyi degistirebilirim, iyilestirebilir miyim? Facebook'taki arkadaslarinizin hepsi evlendi cocuk yapti ve siz henuz o noktada degilsiniz diye kendinizi kahretmenin hicbir anlami yok. Bu sizi bir adim oteye goturmez ve kendinizi mutsuz etmekten baska bir ise yaramaz. Ne demistik, su akar yolunu bulur. Zamani geldiginde, siz ve evren sizin icin hazir oldugunda hersey olur. 

21. Cok fotograf cekin. Fotograf cekmenin telefonumuzdaki bir tusa basmak kadar kolay oldugu bir cagda yasiyoruz. Anilarinizi kalici hale getirin, fotograflar biriktirin, albumleyin, donup bakin. Ah universitedeki kiz arkadaslarla yaz tatili ne guzeldi mesela... Fotograflarla tekrar gitmis gibi anilarinizi yad edin. 

22. Rutinler her zaman sikici degil, aksine bazen guzeldir. Ailenizle, arkadaslarinizla ve kendiniz icin yarattiginiz rutinler guzel aliskanliklar ve anilar olabilir. Mesela her yil ailecek organize ettiginiz bir tatil, Pazar aksami film seansi, arkadaslarinizla gittiginiz bir kafe veya bir mac, tekrari guzel olan rutinlerdir.

23. Affedici olun. Hayatinizda sizi cok uzmus, kandirmis, caninizi yakmis insanlar olmus olabilir. Yasadiginiz seye uzulmek yerine, size hak etmediginiz birseyi yasatan kisinin artik hayatinizda olmadigi icin mutlu olun. Onlar yaptiklari kotulukle yasamak zorundalar dusunsenize, onlar icin uzucu ve acinasi bir durum. Kizmak yerine sukredin gittiklerine ve tarihte kaldiklari yerde birakin.

24. Uyku onemli. Yeterince ve kaliteli uyuyun. Arastirmalara gore, vucudumuzdaki hucrelerin yenilenmesi, biz uykudayken gerceklesiyor. Zihnimizi bosaltip bir sonraki sabaha dinlenmis baslamak icin gece kaliteli bir uyku cekmeliyiz. Vucudunuza ihtiyaci olan uykuyu sagladiginizda, sabah aynada daha guzel gorunmuyor musunuz? 'Guzellik uykusu' bos bir soz degil. 

25. Dijital caga ayak uydurun ama kendinizi akilli cihazlara esir etmeyin. Telefonlarimiz, tabletlerimiz ve bilgisayarlarimiz hayatimizin cok buyuk bir kismini olusturuyor ve yonetiyor. Kesinlikle cok onemli, ama gozleriniz bozulana kadar veya asosyallesmek pahasina kendinizi baglamayin. Sevdiklerinizle yan yana oturup telefondan yazistiginiz oluyordur sizin de, iliskilerimizi gercek dunyada yasayalim. 

26.  Baskalarinin sozlerini cok ciddiye almayin. 'Insanlarin agzi torba degil ki buzesin', sozu bosuna soylenmemis. Herkesin yorumunu, elestirisini, dedikodusunu kafaniza takmayin. Onlar kim ki sizi yargiliyor? Baskalarinin beklentisine ve elestirilerine gore degil, kendi icinizden geldigi sekilde, etkilenmeden hareket edin ve kararinizdan gurur duyun.

27. Yaslanmaktan korkmayin. Cunku bu sadece dogal bir surec. Yas, hayata geldigimiz zamani gosteren bir sembol ve tarihten baska birsey degil. Nasil hissediyorsaniz o yastasiniz. Yasinizi kabul edin, size getirecegi yeniliklere acik olun, keyfini cikarmaya bakin.

Growing old is mandatory, growing up is optional. 
–Walt Disney

1 comment: