January 14, 2015

Urfa'da Oxford Vardi Da Biz Mi Gitmedik?

  2 comments    
categories: ,
Artik Urfa'da da Oxford var, Trabzon'da da, Istanbul'da da! :)

"MOOC", yani Turkcesi'yle "Kitlesel Acik Cevirimici Ders", ABD'den baslayarak tum dunyada daha yaygin hale geliyor ve egitimin gelecegi olarak ifade ediliyor. Anlami ise, kitlelere acik, internet ortamindan verilen dersler. Yani artik herkes, her sehirde, oturdugu yerden, dunyanin dort bir yanindaki universitelerden ders alabiliyor! 
Gecen hafta, 'haftanin linkleri'nde Coursera'nin Turkce derslerine link verdikten sonra aldigim sorular uzerine, MOOC turu online egitimlerden biraz daha detayli bahsetmeye ve cok faydali oldugunu dusundugum icin benzer baska kaynaklari da bir liste yapip sizinle paylasmaya karar verdim. 

Internet uzerinden kolayca kayit olunan dersler, dunyanin her yerinden universiteler ve akademisyenler tarafindan hazirlaniyor ve sizinle birlikte binlerce ogrenci daha ayni dersi aliyor. Bazi dersler, gercekten universitede siniflarda videoya alinmis dersler ve bilgisayarinizin basindan videoyu izlerken sanki o siniftaymissiniz hissinde dinliyorsunuz. Oldukca interaktif ve kullanimi kolay platformlari uzerinden, hem dersin egitmeni, hem de 'sinif arkadaslarinizla' iletisime gecebiliyor, konulari tartisabiliyor, hatta kimi dersler icin proje gruplari bile olusturabiliriyorsunuz. Bazi dersler icin kendi temponuzda ilerleyebiliyor, bazilarinda ise belirlenmis tarih araliklarinda ilerliyorsunuz. Derslerin cogu ucretsiz olsa da, bazilarinda temsili fiyatlarla (genellikle gordugum 20-90 USD arasinda degisebiliyor), sertifika opsiyonu da bulunuyor. 

Ben 2014'un ilk aylarinda, Coursera uzerinden, University of Maryland'in sundugu, Inovasyon ve Girisimcilik uzerine sertifikali bir ders almistim (50 USD'di). Sertifikali oldugu icin deadline'lari, odevleri ve sinavlari olan bir dersti ve gercekten dikkatimi vererek, ciddi anlamda vakit ayirarak tamamlamistim ve yuksek bir not almak icin kendi kendime mucadele veriyordum :) Bitirdiginizde, odev/sinav sonuclarinizi hemen ogreniyor ve feedback aliyorsunuz. Dersten mezun oldugunuzda ise eger sertifikaliysa, sertifikanizi Linkedin sayfanizda paylasabiliyorsunuz. Ozetle, merak ettiginiz alanlarda kendinizi gelistirmek ve yeni yetkinlikler edinmek, ozgecmisinize farkli beceriler eklemek icin bence muthis bir firsat. Ustelik Harvard'da bir profesorun dersini almak icin artik kalkip taa Boston'a gitmeniz, Harvard'a kabul olmaniz bile gerekmiyor. Teknolojinin hayatimiza getirdigi en buyuk yenilik ve guzelliklerden olsa gerek! Bu arada dersler arasinda yogadan tutun da finansa, uzay bilimlerine, yazilima, gitara kadar hersey var. 

Eger siz de bir goz atayim, merak ettigim seyler var, ogrenmeye doymadim diyorsaniz hadi asagidaki linklere bir bakin, kendinize super dersler secin!

* Edx
* MIT 

2 comments:

  1. Ah bu aralar araştırma yaparken senin de paylaştığını görmek bunu süper oldu. Blogger feed'ime gelmiyor yazıların kafayı yicim :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ise yaradigina sevindim o zamaaan :)
      Ya neden cikmadigini bir bulsam duzeltecegim hemen ama sorunu kesfedemedim. Yakinda her postta sana bizzat haber verecegim :D
      FB sayfasindan takip et istersen, oradan daha guncel update gelmis oluyor herhalde blogger feed'e kiyasla... Ben de bu arada cozmeye calisayim... :)

      Delete