October 22, 2014

Kuba mi Porto Riko mu?

  No comments    
categories: , ,
Tanidigim pek cok insanin Kuba'ya meraki ve gitmek icin uzun vadede bir planlari vardir. Aynen benim de zamaninda oldugu gibi. Biraz klise olacak ama, Dirty Dancing Havana Nights filmini izledikten sonra hangimizin Kuba'yla ilgili hayranligi tavan yapmadi ki? Filmi lisede Aysegul'le izledigimizden itibaren bir gun gidecegimizi biliyorduk ve sonunda hayal gercek oldu, Kanada'da universitedeyken bir bahar tatilinde gittik. Havana ve Varadero'yu iceren bir tatilde, toplam 1 hafta kaldik, Havana'yi karis karis gezdik. Ancak bu yazida size Kuba'yi anlatmayacagim. :) Neden Kuba'ya degil de, Porto Riko'ya, San Juan adasina gitmelisiniz, onu anlatacagim. 

Gittigimiz cruise'un rotasi dahilinde bir gunu San Juan'da gecirdik. Yukarida gordugunuz haritanin sag alt kosesindeki limana demir attiktan sonra tum gun sehri kesfederek gecirdik. Gordugunuz yerlesimin tamami yurunebilir bir alan. Tabii yurumek yerine, bizim gibi yolun bir kismini Mastercard'in sponsor oldugu ve adanin buyuk bir kismini cesitli duraklara ugrayarak gezdiren trolley'lere binerek de gezebilirsiniz (ki tavsiye olunur, cunku her ne kadar yurunebilir olsa da, hava sicakligini dusununce basiniza gunes gecme ihtimali var). Yine haritadan goreceginiz uzere, adanin neredeyse tum kiyilari surlarla cevrili. Hatta bu sebeple, "La Ciudad Amurallada" veya "Duvarli Sehir" olarak da aniliyor. 

Ispanyol kolonileri tarafindan kurulan sehir, Amerika'nin yetkisi altinda bulunuyor ve Karayipler'in de en hareketli limanina sahip. Pek cok Amerikan banka, magaza ve restoranlarinin olmasi ve Amerikan duzeninin kurulmus olmasi, sehrin Ispanyol goruntusu ve havasini bozmamis bana kalirsa. Aksine, Amerika'daki standartlarin ve guvenin burada da saglanmis olmasi bana daha cazip geldi. Sehrin mimarisi, ozellikle de Old San Juan denilen, sehrin daha tarihi ve dolayisiyla turistik bolgesi, Havana'yi fazlasiyla andiriyor. Rengarenk evler, kare taslarla dosenmis yollar ve sokak saticilariyla bana kalirsa hatta pek de fark yok. Ote yandan, sehir merkezi degil de adanin kiyilarina gittiginizde alabildigine yesil alanlara, kalelere ve plajlara ulasiyorsunuz. 

Calle Fortaleza, ufak yerel butik ve sanat atolyeleriyle dolu, harika ivir zivirlar bulabileceginiz ve yerel yemekler yiyebileceginiz restoranlarin oldugu, atlanmamasi gereken uzunca bir sokak. Bu arada, dukkanlarda calisan pek cok Amerikali'ya rastlayacaksiniz, cunku cogu, San Juan'in muthis dunyasina kapilip buraya yerlesmisler. 

Havana degil de, San Juan'i gorun dememin sebebi, aralarinda gercekten buyuk benzerlik olmasinin yaninda, San Juan cok daha guvenli hissettiren ve surekli turist oldugunuz icin kirpilmaya calismadiginiz bir yer. Havana'da tam aksi tecrube ediliyor malesef, cunku halkin gelir duzeyi cok dusuk ve turist ilgi odagi olmak bir gelir kaynagi haline gelmis. San Juan, gunun birinde bir delilik yapip da pili pirtiyi toplayip gidiyoruz dedigimizde yerlesmeyi isteyecegimiz bir sehir oldu bizim icin; hakikaten o kadar guzel. 

Son olarak birkac not ekleyecek olursam:
* Porto Riko'daki yaptiginiz alisverislerden sonra fislerinizi saklayin, cunku her fisin altinda bir loto numarasi var ve turist olsaniz da piyango size vurdugunda hakkinizi alabiliyorsunuz!
* Plantain'li birseyler yeyin! Muz familyasindan olan bu meyvenin atistirmaliklari inanilmaz lezzetli. 
* Caleta de San Juan'dan San Juan Gate'ine dogru mutlaka yuruyun; burasi benim hayatimda gordugum en yesil sokakti.
* Calle Fortaleza'daki yerel atolyelerden San Juan'in renkli evlerinin oldugu biblolar, resimler, magnetler almayi unutmayin. 





0 comments:

Post a Comment