May 6, 2015

İstanbul Şehir Hack'leri: Toplu Taşıma İçin Kritik Tüyolar

  No comments    
categories: , ,

Büyük şehrin derdi de büyük olur.
İstanbul’da trafik kadar, toplu taşıma da başlı başına büyük bir mücadeledir ve bu savaşa kendini en iyi hazırlayan, akıl ve beden sağlığını en iyi koruyabilen olarak öne çıkacaktır. Toplu taşımayı kullanma adabını öğrenmek bir meziyet olmanın yanında, bu çılgın mücadelede bir ihtiyaçtır. Elbette her işin hack’leri olduğu gibi, İstanbul’da toplu taşıma savaşının da vardır.
Ne kadar erken ve çok şey öğrenirsek, o kadar hızla güçleniriz, unutmayın.

İDO'da minimum sallantı ve deniz otobüsünden maksimum hızlı iniş için yolculuk bitmeden 5 dakika önce HAZIIIR OL!
Eğer aceleniz varsa ve deniz otobüsünün içinde iniş için oluşacak saçma sıradan sıyrılmak istiyorsanız yolculuk bitmeden 5 dakika önce eşyalarınızı toplamış olmalısınız. Deniz otobüsünün hangi taraftan yanaşacağına dair tahmin yürüterek, 5 dakika kala insanlar daha ayılmadan kapıya koşup ilk siz inebilirsiniz!


Metroda askıları değil demirleri tutun ve eğer gözünüze kestirebiliyorsanız köşelere koşun.
Metrolardaki askılara tutunmak, sallantılı seferler esnasında dalgın olduğunuz bir anda omzunuzu yerinden çıkarabilecek kadar savurabilir, tercih edilesi değildir. Kendinizi sığdırabileceğiniz bir boşluk görüyorsanız ya demirleri tutmaya çalışın, ya da gözünüze kestirebildiğiniz bos köşeler varsa oralara koşun. Yaslanarak duruşlardaki sallantıdan minimum etkilenir, elinizi de dokunmak zorunda kalmazsınız. Eğer benim gibi metro surelerinde Pocket'tan birşeyler okuyor veya Notes'a yazılar yazıyorsanız epey vakit değerlendirebilirsiniz.


Islak mendil veya antibakteriyel jeller can yoldaşınız olsun.
Gittiğiniz her restoranda verilen ıslak mendilleri çantanıza atarsanız tam ihtiyaç olan bir anda imdadınıza yetişebilirler. Dokunduğunuz yerlerden topladığınız milyonlarca mikrobu en azından bir nebze öldürebilirsiniz. Yolculuk yapacağız diye hastalanmaya gerek yok.


Sırt çantası hayatı kolaylaştırır.
Yolculuk esnasında ihtiyacınız olan herşeyi içine doldurabilmek ve ağırlığı sırtınızda dengeleyebilmek, merdivenlerden koşar adim hızlı hareket edebilmek için sırt çantası müthiştir. El çantalarını döver geçer.

İstanbulkart’ınız hep dolu, kafanız rahat olsun.
5 TL'yi 4 kere ayrı defalarda değil de 20 TL'yi tek seferde yükleyerek kafanızı rahat ettirin, ayni zamanda zamandan tasarruf edin. Geciktiğiniz bir gün koşturarak yakalamaya çalıştığınız bir vapuru İstanbulkart yüzünden kaçırıp kahrolmayın.


Kapalı yerleri sevmiyorsanız: Şişhane ve Ünalan metrosu
Şişhane metrosunun İstiklal çıkışı, adeta dünyanın merkezinden yüzeye tırmanıyormuşsunuz hissi verir. Ünalan metrosu ise yürümekle bitmez. Tabanları ağlatır. Mümkünse bu duraklar es geçilmeli.


Metrobüsü mesai öncesi ve sonrası unutun.
Canını seven mesaiden önce ve sonra metrobüsü bir olasılık gibi düşünmesin. Gerçekten çok söyleyecek birşey yok. Susmak bazen en iyi ilaç.

Marmaray'da koltuk kapmak hayal olmayabilir.
Marmaray Ayrılık Çeşmesi durağından biniyorsanız(tahminen Kazlıçesme için de ayni durum geçerlidir), gözünüz açık olsun ve masum görünerek dikkatleri üzerinize çekmeyin. Kapı açıldığında ise depar atın ve koltuk savaşlarına hazır olun.


Her toplu taşımaya binişinizde kendinize kıyak geçip simit almayı adet edinmeyin.
Zira ise gidiş dönüş için kullanıyorsanız ilk ayin sonunda kilo almanız kaçınılmaz hale gelebilir. Çantada elma, salatalık falan bulundurmak alkışlanasıdır.

Dolmuşa ve minibüse binerken kendinizi sakinleştirecek bir müzik açın, olduğunuz yeri unutmaya çalışın.
Mümkünse öncesinden çok yemek yememiş olun, ama aç da olmayın. Sarsılmaya, mide bulantısına ve hatta kaza tehlikelerine hazır olun. Kemer olsa mutlaka takın derim ama maalesef yok. Kendinizi koruyun, o kadar.


Dillere destan 500T için aceleye gerek yok.
500T gibi uzun bir yolcu hattını tercih ediyorsanız unutmayın 7 dakikada 1 yeni otobüs durağa geliyor. İlki çok kalabalıksa bekleyin ikincisine binersiniz. ;)
Otobüs yolculuklarında ilk duraktan binmek önemli, oturma şansınızı arttırmış olursunuz.

0 comments:

Post a Comment