December 16, 2014

Parayla Degil Paylasarak Alisveris

  2 comments    
categories: ,
Ardi ardina acilan AVM'ler, cesitliligi artan magazalar, SMS'le bile cekilen krediler, online alisverisin kolaylasmasi, zaten hizla artmaya megilli olan tuketim cilginligini iyice tetikledi son yillarda. Alisveris, ihtiyaclari gidermek icin yapilan bir aktiviteden cikarak, yeni cikan her urunu almak, denemek, bir yerine uc almak, hep daha cok almak seklinde degisti. Bu tuketim cilginligina tezat olarak paranin gecmedigi ve paylasim ekonomisini destekleyen harika paylasim platformlari var bir yanda da. Birseye ihtiyac duydugumuzda satin almanin disinda da opsiyonlar oldugunu hatirlatan cinsten platformlar. 

Bu platformlarda, esya sahipleri, ucretsiz olarak veya takas edilecek sekilde urunlerini paylasima acabiliyorlar ve urunler platformu gezen ihtiyac sahipleriyle bulusuyor. Bircogumuzun evinde raflarda tozlanmis, kullanilmayan ve bir daha da buyuk olasilikla hic kullanilmayacak oyle cok sey var ki... Kullanilmayan esyalarimizi cope atmak veya gereksiz yere dolaplarda tutmak yerine, bunlari ihtiyaci olanlara ulastirmak ve bu paylasim agini guclendirmek cok onemli. Yesilist Yayin Editoru Beste Bal'in ve Onedio'da Esra Iyidogan'in yazilarindan derledigim bu platformlari, sizlerin de aklinda bulunmasi ve cevrenizde, evinde kullanilmayan esyalarini ne yapacagini bilemeyen tanidiklarinizla paylasmaniz ve bu aglarin yayilmasini istedigim icin yaziyorum:

alseninolsun.net: Türkiye çapında hemen her konuda paylaşımda bulunabileceğiniz bir platform. Yöntem basit, siteye üye oluyorsunuz ve ihtiyacınız olan şeyle ilgili ilanlara göz atıyorsunuz. Eğer aradığınızı bulduysanız dolaşıma sokan sahibiyle iletişime geçiyor ve ücretsiz sahip oluyorsunuz. Sadece sahiplenme değil elbette mesele, siz de paylaşmak istediğiniz ürünler için ilan açarak ihtiyacı olan birilerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Konaklama, yol arkadaşlığı, kitap-dergi, ev dekorasyon, giyim, elektronik eşya, bilgisayari hobi-oyun, müzik ve daha pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz platforma buradan ulaşabilirsiniz.

Askıda Ne Var: 
Üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek sağlamak için tasarlanmış bir proje. Ankara, İstanbul, Bolu, İzmir ve Bursa'da anlaşmalı restoranlarda kendiniz için sipariş verirken askıya bırakmak istediğiniz yemeği de söylüyorsunuz. Ödemeyi yaparken askıya bırakacağınız yemeğin fişini alıyor ve mekandaki proje panosuna asıyorsunuz. Gelen öğrenci, kimliğini gösteriyor ve panodan dilediği yemeğin fişini alıp karnını doyuruyor. Platformun tüm bileşenlerine buradan ulaşabilirsiniz.

 Bookserf: Pek çok kitap paylaşım platformu içinde Bookserf'i ayıran yanı yabancı dilde kitapların dolaşımda olması. Bunun en önemli nedeni ise yabancı dildeki kitapların fiyatlarının oldukça yüksek olması. Bu platformda 'ödünç' sistemi işliyor ve bir karşılıklılık yok. Şöyle ki okumaktan keyif aldığınız kitapları fotoğraflarını da çekerek gönderiyorsunuz. Kitaplığınızın bir fotoğrafı ile kendinizi de tanıtan bir mini biyografiyi ekiple paylaşıyorsunuz ve kitapları dolaşım rafına ekliyorsunuz. Bir kitap arıyorsanız da kitaplıkta geziniyor, bulduysanız altına yorum yazıyor ve sahibinden ses gelmensini bekliyorsunuz. Kitap 2 hafta sizde kalabiliyor. Bookserf'e buradan ulaşabilir, atölyeleri Bitti Gitti'yle                                                                           de buradatanışabilirsiniz.

EKOYOL Taşıt ve Güzergah Paylaşımı: 'Arabası boş gidenin melankolisi yaman olur' sloganıyla hareket eden platformda esas olan ortak kullanımın güzelliğine ve iyiliğine vurgu yapmak. Platformda gideceğiniz ya da gitmek istediğiniz güzergahı duyuruyor, araç ya da yol arkadaşı arıyorsunuz. Hem gündelik yaşamda hem de uzun mesafelerde oldukça işlevli olan paylaşım daha az karbon salımı, daha az araç, daha az masraf ve daha bol muhabbet vaadediyor. Platforma buradan ulaşabilirsiniz.


Eşya Kütüphanesi: Kütüphanenin amacı tüketim konusunda bilinçlenme sağlamak. bu amaçla 'ödünç vermek' istediğiniz eşyalarınızı burada listeyelerek paylaşıma açabiliyor siz de belki de bir defalığına ihtiyaç duyacağınız, kullanmayı şimdiye kadar istediğiniz ama satın alamadığınız şeyleri para vermeden kullanma imkanını elde ediyorsunuz. Platformda güvene dayalı bir işleyiş hakim. Bu nedenle başına bir şey gelmesini istemeyeceğiniz eşyalarınızı mümkünse listelememe önerisinde bulunuyorlar. Nasıl yola çıktıklarına ve daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.



esyapaylas.com: Platform, küresel olarak paylaşımın artmasıyla aşırı tüketimin neden olduğu israfın önlenebileceği, küresel ısınmanın azalacağı, gelir dağılımındaki bölgesel eşitsizlik sorununa da ekonomik bir müdahalenin gerçekleşebileceği bir paylaşım döngüsü yaratmayı hedefliyor. Bu bağlamda ihtiyacınız olan eşyaları size yakın yerlerden temin etme imkanı elde ediyorsunuz. Dilerseniz eşyaları hibe ediyor dilerseniz takas ediyorsunuz, bu tamamen size bağlı. Bahçe malzemeleri, ev dekorasyon, beyaz eşya ve mutfak malzemeleri, ofis ve büro malzemeleri, bilet-davetiye ve daha pek çok başlıkta paylaşıma erişmeniz mümkün. Platforma buradanulaşmanız mümkün.



Foods Not Bombs/ Bombalara Karşı Sofralar: "Savaşı / yoksulluğu körükleyen devletlere, israfa, doğa / hayvan sömürüsüne ve tüketim kültürüne kazan kaldırıyoruz!" diyerek hemen her Çarşamba İstanbul'da Tepebaşı'nda dayanışmayla ve satın alınmayan gıdalarla sofra kuruyorlar. Sofrayı kuracakları gün 15.00'te toplanıyor ve yereldeki gıda satılan yerleri gezerek 'tüketim döngüsünün dışına çıkan' ancak besin değerinden hiçbir şey yitirmeyen gıdaları topluyor, el birliğiyle herkese açtıkları sofra için hazırlıklara girişiyor. Daha fazla bilgiyi buradan edinebilirsiniz.



Freecycle: Sistem çok basit, platformda ihtiyacınız olanları 'talep' ediyor, artık ihtiyacınız olmayanları da 'teklif'le dolaşıma dahil ediyorsunuz. Çok merkezli ve başlıklar altında Freecycle platformları yer alıyor. Üzerlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Freecycle İstanbul
Freecycle AnkaraBisiklet Freecycle İstanbulKitap Freecycle İstanbulFreecycle Art  


Giysi Takası: Takas üzerine de yeniden düşünmeyi teşvik eden, sabit bir yeri olmayan, zaman zaman düzenlediği etkinliklerle paylaşımı çoğaltan bir platform. Paylaşacağınız giysiler için çok temel bir hatırlatmayı her defasında yapıyorlar: giysiler, sizin de alıcı gözüyle baktığınızda ihtiyacınızı karşılayabileceğini düşüneceğiniz temizlik ve kullanışlıkta olsun. Bu takastaki 'ihtiyaç' tüketim kültürüne alternatif bir paylaşım modeli sunabilmek. Genellikle İstanbul merkezli etkinlikler düzenleyen platformu buradan daha yakından takip etmeniz mümkün.





KitapAğacı.org
: Kitap bağışlamak isteyenlerle kitaba ihtiyacı olanları buluşturmak için gönüllüler tarafından 2009 yılından beri faaliyetlerini sürdüren bir platform. Kitaba ihtiyacınız varsa sitede yer alan 'kitap bul' sekmesinden Türkiye'nin dört bir yanından bağışçı olmak isteyenlerle doğrudan bağlantıya geçebiliyorsunuz. Bağışçı olmak istiyorsanız da 'kitap bağışla' sekmesinden bağışçı ağına siz de dahil oluyorsunuz. Eğer varolan ilanlardan biri ihtiyacınıza yanıt vermiyorsa kendi ilanınızı da buradan vermeniz mümkün. Kitap paylaşımına aracılık eden platforma buradanulaşabilirsiniz.




Ulusal Tohum Takas Merkezi: 2012 yılından beri yerel ve atalık tohumları yaşatmak için farklı dönemlerde tohum takası düzenleyen bir platform. Eğer ekim işleriyle ilgileniyorsanız tohumlarınızı bu platformdan temin edebilir ve yerel tohum takas şenliklerinden haberdar olma imkanı elde edebilirsiniz. Platformu buradan takip edebilirsiniz. 



VERRR: 
Kullanım ömrünü henüz doldurmamış ama ihtiyacınıza yaramayan eşyalarınızı paylaşabileceğiniz bir platform. Türkiye çapında bir paylaşım ağı olan VERRR, harita üzerinde işaretleyerek elinizdekileri paylaşıma açma imkanı tanıyor. Aynı şekilde ihtiyacınız olan şeyi de buradan yalnızca kargo ücreti ödeyerek temin etme imkanınız var. Sitelerinde paylaşım hikayelerine de yer vererek başka bir paylaşımın mümkün olduğunu vurgulayan platforma buradan ulaşabilirsiniz.  


Zumbara: Zumbara, "Zaman Kumbarası"nın kısaltması olup, kullanıcılarının hizmet verdikleri saat kadar hizmet almalarını sağlamaya yönelik alternatif bir ekonomik sistem platformu. Bugün verdiğiniz 2 saatlik hizmet sonucunda ister bir kişiden 2 saat, ister ayrı kişilerden birer saat hizmet alabilirsiniz. Dilerseniz de faydalanmak istediğiniz bir hizmet çıkana kadar bekleyebilirsiniz. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
 


Kardesim Giysin: Mottosu: "Dolapta beklemesin, kardeşim giysin." İki çocuk sahibi girişmci bir annenin, çok çabuk küçülen ve kullanılmaz hale gelen bebek-çocuk kıyafetlerini tekrar kullanıma sokma ihtiyacından bu platform doğuyor. Burada, anneler küçülen kıyafetleri ihtiyaç duyan diğer annelerle paylaşıyor. Ulasmak icin tik.







Civarda Bul: Eşya paylaşım platformlarının en önemli sorunlarından biri, eşya veren ve alan arasındaki mesafe. Örneğin kullanılmayan bir buzdolabının ihtiyaç duyan birine ulaşması için önemli bir kargo masrafı ve taşıma zahmeti gerekiyor. Lokasyon bazlı Civarda Bul platformu, bir harita üzerinde ilanları gösteriyor ve ihtiyaç duyduğunuz eşyayı, sizin civarınızda arıyor. 





Yazilarin orjinalleri: 


2 comments:

  1. Yeşilist ve Zumbara sevdiğim platformlardır :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benim de duzenli takip ettiklerim onlar, digerleri bana da yeni :)

      Delete