February 21, 2015

Evde Kek Kokusu Var: Havuclu Tarcinli Kek

havuclu tarcinli kek - carrot cinnamon cake
Kek denilince ilk akla gelenlerin basinda "Havuclu Tarcinli" oldugu suphesiz.  Hatta bence keklerin krali bile olabilir. 

Benim icin de esas kek gibi kek, havuclu tarcinlidir ve kendisi yillardir evimizde klasiklesmis bir tat ve kokudur. Issiz Adam filmiyle populerligi artmadan, herkesin dilinde dolasmadan, her kahvecide servis edilmeden, benim kendi basima, yemege dair yapmayi ogrendigim ilk sey olmustu. 

Bu seriye baslarken, kokudan yola cikmis, evdeki kek kokusundan, yarattigi mutluluktan ve sicakliktan bahsetmistim. Kokularin hafizamizi harekete gecirdigi ve bir takim hisler uyandirdigini biliyoruz. Hatta oyle ki, hic 'kapanmayan' ve 24 saat aktif olan tek duyumuz olfaction, yani koku alma duyusu. Beyindeki amygdala'yi aninda harekete gecirerek, duygulari islemeyi ve animsamayi saglar. Modumuzu degistirebilir, performansimizi yukseltip dusurebilir, yaraticiligimizi tetikleyebilir. Evimizde bizi motive eden, iyi hissettiren kokularda mum veya tutsuler olmasi bence bu sebeple epey onemli. 

Benim icin tarcin kokularin en guclusu, en guzelidir. Oyle ki, ailemizin altinci uyesinin adi, canimiz. 
En cok havuca, elmaya yakisir; keke katip firinda da isiyla bulusturdunuz mu koku bayramina ve iyi hissetmeye hazir olun!

Malzemeler:
4 yumurta
1,5 su bardağı seker
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 su bardağı un
2 su bardağı havuc rendesi
1/2 corba kasigi tarcin
+
1 su bardagi iri dovulmus ceviz
1 cay bardagi sari uzum 

Yapılışı:
Yumurtalar ve sekeri kopurene kadar cirpin. Sivi yagi ekleyip yarim dakika daha cirpin. Un, kabartma tozu, vanilyayi ve tarcini tercihen ayri bir kapta, elekten gecirip birbirlerine karismalarini saglayin. Kuru malzemeleri yavas yavas ekleyip iyice karistirin. Dovulmus ceviz ve havuc rendesini ekleyip tekrar karistirin. Kalibinizi yaglayin, tabanina biraz seker serpin (yapismamasi icin). Onceden isittiginiz 190 derece firinda 40-45 dk arasi pisirin. 

Afiyet olsun!

0 comments:

Post a Comment