February 8, 2015

Evde Kek Kokusu Var: Vanilyali Kakaolu Kek

Kakaolu vanilyali kek - kek tarifi - chocolate vanilla cake
Cikolatanin, bircok kisinin ortak zaafi oldugunu soylemek hic yanlis olmaz, ne dersiniz? Cikolata istegi, elimizin altinda bulunmadiginda en yakin markete depar attiracak, internetten fotograflar acip , baktikca agzimizin suyunu akitacak cinsten hain birsey. Boyle mucizevi bir lezzetten mahrum kalmak ise iskenceden farksiz. Diyet zamanlarimizda en cok aradigimiz, uzuntulerimize yoldas yaptigimiz, agrili zamanlarimizda hizir gibi yetisip placebo etkisiyle iyilesmemizi saglayan, kutlamalarimizda ise alinabilecek en guzel hediye, mutluluk kaynagi.

Ben cikolatayi, aromali, janjanli veya Metro, Snickers gibi formlarda degil de, daha saf ve sade haliyle yemeyi sevenlerdenim. %70 bitter olsun, benim olsun! Kakaonun tadini daha cok alabiliyorsunuz boylece, tipki cayi sekersiz ictiginizde gercek aromasinin farkina varabilmeniz gibi.

Kakaoyu da, cikolatanin saf, sekersiz ve tatlandirilmamis hali oldugu icin cok seviyorum ve bence keke en yakisan aromalardan birisi. Bu kadar cikolata ve kakaodan bahsetmisken, bu haftanin kekinin neli oldugunu tahmin etmeye de gerek bile kalmadi zaten! :)

Haftanin keki, cok temel ve bircok farkli aromaya baz olarak yapilabilecek, klasik diyebilecegim bir kek turu. Kek yapmanin temel mantigini kavramak ve hic tarif bakmadan bile cesit cesit kekler yaratabilmek icin bence once bu kekin yapilisini ogrenmekte fayda var. Cok pratik, lezzetli, sade bir tat. Kakao, sekersiz oldugu icin cikolataya gore daha tercih edilesi oldugu gibi, cikolata istegini de ciddi anlamda tatmin ediyor bana kalirsa. Sonucta da sekeri fazla olmayan, lezzeti ve kokusu mis gibi bir kek kahvenizin yanini senlendiriyor.

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı seker
1 su bardağından biraz az sıvı yag
1 su bardağı sut
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya (vanilya aromaniz varsa 1 yemek kasigi kadar sivi olarak da kullanabilirsiniz, bence daha guzel olur - benimki bittigi icin toz kullandim)
3 su bardağı un
1 limon kabugu rendesi (isterseniz portakal kabugu rendesi de kullanabilirsiniz)
2 yemek yasigi kakao tozu
+
Dovulmus findik veya ceviz / hindistan cevizi / sari uzum / damla cikolata gibi eklemelerle de cesitlendirebilirsiniz. 

Yapılışı:
Yumurtalar ve sekeri krema kivamina gelene kadar cirpin (yaklasik 5 dk). Sivi yagi ekleyerek cirpmaya devam edin. Limon kabugu rendesini ekleyip tekrar karistirin. Un, kabartma tozu ve vanilyayi tercihen ayri bir kapta, elekten gecirip birbirlerine karismalarini saglayin. Biraz unlu karisimdan, biraz sutten ekleyerek karistirmaya devam edin (un cirpma esnasinda etrafa ucusmasin diye). Karistirma isiniz tamamlandiginda, kek karisiminizin yarisini, yagladiginiz kaliba dokun. Diger yarisina kakaoyu ekleyin, sut veya suyla kivamini biraz yumusatarak kakaonun iyice karismasini saglayin. Kakaolu kismini da kaliba dokun ve bir catal yardimiyla kekin icinde gezdirip yayilmasini saglayin. Onceden isittiginiz 175 derece firinda 40-45 dk arasi pisirin. 

Afiyet olsun!
Kakaolu vanilyali kek - kek tarifi - kahve - chocolate vanilla cake

0 comments:

Post a Comment