February 10, 2015

Seyahatlerde Hayatinizi Kolaylastiran Tuyolar: Valiz, El Cantasi, Uygulamalar

  No comments    
categories: ,
Bir onceki yazinin devami niteliginde olan bu yazida, soz verdigim uzere tuyolarin ikinci kismi geliyor! Valiz hazirlama, el cantasi ve isinize yarayacak seyahat uygulamalarini da derlemis bulundugumuza gore, tatildeki kiymetli vakitlerimizi daha sorunsuz ve keyifli gecirmemek icin hicbir sebebimiz kalmadi.

Oyleyse basliyorum:

Valiz Hazirlama Sanati
Valiz hazirlamak konusunda oyle cok yazildi, cizildi, stratejiler gelistirildi ki... Bir donem Facebook'ta Cin'lilerin ideal valiz hazirlama videosunun viral oldugunu bile hatirliyorum. Bu isin gercekten cok yontemi var, ama benim icin en cok ise yarayan iki metot soyle:
1- Rulolama
2- Giysilerinizi ayri ayri paketleyebileceginiz fermuarli cantalar. 
packing cubes - seyahat organizatorleri - valiz duzenleme
Bu paketlerin, "valiz/canta organizatoru" isminde bulunacagini tahmin ediyorum, ama Turkiye'de satilip satilmadigina acikcasi emin degilim. Ben en son Amerika seyahatimde 3 farkli boydan olusan bir paket almistim. Eger varsa, tahminen Tchibo'da veya GittiGidiyor'da bulunabilir. Buyuk olana giysilerimi, orta olana da ic camasiri & coraplarimi, sonra da yumusak ortamda saklanip korunsunlar diye gunes gozlugu, parfum sisesi gibi esyalarimi yerlestiriyorum. Valizin icinden de cikardiginizda bir cekmeceyi elinize almis gibi oluyorsunuz, acaip kompak ve pratik. 

Valizinizi, gitmeden once tika basa doldurmayin, donerken birseyler almak isterseniz agirlik problemine takilirsiniz.
valiz etiketi - luggage tag
Valiz etiketleri kullanin - hem valizinizi hizlica bulmanizi, hem de kayboldugunda size ulasilmasini kolaylastirir. 

Gittiginiz gun sayisinin iki kati kadar esya almayin, kullanmadan geri getireceksiniz. 
Agirlikta sorun olmaz, yer kazanmam lazim diyene, vakum posetleri iyi bir secenek olabilir.

Valizinizin bir kosesinde birkac tane ekstra poset bulundurun. Kirli camasir, ayakkabi, islak esya vs. herhangi birsey icin ihtiyaciniz olabilir.
seyahat boy sampuan krem - travel size shampoo cream lotion
Sampuan, sac kremi, dis macunu, losyon, sac spreyi gibi urunlerinizin seyahat boylarini alin veya Watsons/Gratis gibi dukkanlarda satilan seyahat boyu siselere evdeki urunlerinizden aktarin.

Sarj aletlerinizi bir gozluk kabina veya keselere koyup karismalarini engelleyebilirsiniz. 

Ayakkabilarinizin icine corap, kemer, gozluk gibi seyler doldurup hem yerden kazanabilir, hem de ayakkabilarinizin seklinin bozulmamalarini saglayabilirsiniz. 

El Cantasinin Olmazsa Olmazlari
travel carry on makeup bag - seyahat el cantasi makyaj cantasi
El cantaniza alacaginiz urunleri cok abartmayin, hem agirlik yapmayin, hem de sivi limitlerinden dolayi boyutlarina dikkat edin. Yukaridakiler benim makyaj cantamdan cikmayan, her durumun kurtaricisi urunler. 

Uzun bir yolculuga cikiyorsaniz sarj aletleriniz, ipad/bilgisayar/telefonunuz, kulakliginiz ve iyi bir kitap yaninizda olsun. 
Ucak, tren, otobus, araba fark etmez, ben yolda uyumayi severim diyorsaniz boyun yastiklarindan edinin, zavalli boynunuz saga sola dusup agrimasin. 

Takilarinizi, degerli esyalarinizi ufak bir keseye/cantaya koyup, el cantaniza alin! Valizinizin kaybolma durumunda sigorta takilarinizin bedelini odemeyecektir.

Teknoloji Seyahatlerde de Cankurtaran
Otelin veya kalacaginiz evin adreslerini not edin. Bazi ulkelere girmeden once kalacaginiz adresi soran bir form doldurmaniz gerekebiliyor, Google maps, Yandex veya Apple Maps'i kullanarak adresi haritada isaretleyin ve daha sonra interneti kullanmadan da tekrar bakabilmek icin fotografini cekin. 
Hem restoran tavsiyesi, hem adres bulma, hem de otel, kafe ve restoranlarin wifi sifrelerini ogrenmek icin Foursquare kullanabilirsiniz. Onceden kurcalarsaniz gideceginiz yerleri kaydedip kendinize bir liste de cikarabilirsiniz.
Gideceginiz yerin hava durumunu bilerek hazirlanmak ve yola cikmak altin kurallardan biri! Accuweather uygulamasiyla saat saat hava durumunu takip edebilirsiniz. Valizinizi de bu dogrultuda hazirlarsaniz soguklarda usumez, sicaklarda pismezsiniz! :)
Havaalanlarinda yolunuzu bulmak, terminallere ulasmak, gecikme ve ucus iptallerini takip etmek icin Gate Guru super. Ayni zamanda hangi terminalde, nerede biseyler yiyebileceginizi ve hangi magazalarin oldugunu da buradan bulabilirsiniz. 

Son olarak, hazirlik herseydir! Seyahata cikmadan once arastirmalarinizi yapip hazirlandiysaniz, gittiginiz yerde kimse sizi tutamaz! Tatili planlarken rehberlerden ve bloglardan fikir alin, ilginizi ceken yerleri ve tuyolari not edin, henuz bakmadiysaniz suraya da bir bakin!

O halde yarin Amsterdam'a ucacak olan bize ve tum seyahat severlere iyi yolculuklar!



0 comments:

Post a Comment